Trinn for trinn: en perfekt fryst gjærdeig
1. Tilbered gjærdeig og frys den ned
Tilbered og bland deigen, og ha den deretter i en frysepose. En deig på 500 gram passer perfekt i en treliters frysepose. Uansett hvilken pose du velger, lukk den uten å presse ut overflødig luft.
2. God kveld - ta ut gjærdeigen fra fryseren
Kvelden før du skal bake, tar du ut den tilberedte deigen fra fryseren og legg den på kjøkkenbenken uten å åpne posen. Deigen må nå tine i romtemperatur i cirka 12 til 15 timer for å heve. Eventuelt har posen hevet seg under gjæringsprosessen, men i så fall er deigen nå klar for baking!
3. God morgen – nå er det på tide å bake!
Ta gjærdeigen ut av fryseposen, kna og form den som du vil: et brød, boller, hvetekrans eller kanskje kanelboller? Legg deigen på et stekebrett dekket av Toppits® bakepapir, dekk med et fuktig håndkle, og la den heve i ytterligere 20 minutter. Hvis du er veldig sulten til frokost og ikke klarer å vente, kan du i krisetilfelle steke bollene i ovnen uten den nevnte hevingen. Stek bollene i den forvarmede ovnen i henhold til oppskriften – med en forhåndslaget deig kan steketiden være cirka fem minutter lenger. Ta ut bollene, brødet, kransen eller hva det nå er du har bak til perfeksjon, og nyt den uslåelige duften av nybakt!
Tenk på følgende frysing
Etter at du har fryst ned en gjærdeig, holder den cirka 6 måneder i fryseren.